вторник, 13 мая 2014 г.

Модуль 11. Рефлексія.

 З усього того, чому я навчалась на цьому тренінгу, на мою думку, найефективнішим для навчання моїх учнів буде використання комп’ютерних технологій, адже вони підтримують вивчення змісту та формування навичок 21 століття, відповідають навчальним потребам окремих учнів та потребам класу; також найефективнішими  для навчання моїх учнів будуть стратегії оцінювання, адже вони відповідають державними стандартам, навчальним програмам та навчальним цілям, орієнтовані на конкретного учня, варіативні та постійно діючі.


    Маю надію, що використання   сучасних технологій приведе мене та моїх учнів до успіху.  Програма  Intel   заохочує учителів широко впроваджувати в педагогічну практику саме  проектні технології, здатні розвивати дослідницькі, пошукові, аналітичні вміння та навички учнів.  Дякую за можливість навчання  в програмі «Навчання для майбутнього» та рекомендую  її  для творчого наслідування кожному, хто прагне постійно підвищувати свій професійний рівень.

понедельник, 28 апреля 2014 г.

Модуль 10. Рефлексія.

Цей модуль допоміг мені з’ясувати мою роль фасилітатора в навчанні учнів за методом проектів, а саме:
  • уміння розумно поставити запитання – це основа якісного навчання;
  • добре продумані запитання провокують змістовні зв’язки з тим, що учні приносять до класної кімнати попереднього навчання та зі свого життєвого досвіду;
  • поведінка вчителя, сприятливе середовище у класній кімнаті та стратегії впровадження проектів – все це важливо при створенні навчального процесу, що будується на навчальних потребах учнів;
  • деталі плану впровадження визначають вимоги до середовища поза класною кімнатою перед, під час та після виконання учнями проектів і забезпечують успіх навчання.


   У цьому модулі я обговорила з учасниками тренінгу те, як можна використовувати різні техніки постановки запитань; створила презентацію для того, щоб підтримати навчання, що будується навколо навчальних потреб учнів; створила документ для фасилітації; визначила наявність усіх складових свого Портфоліо; знайшла Інтернет-ресурси з професійного розвитку освітян.
   Як фасилітатор я повинна сприяти ходу процесу і полегшувати його. При цьому мені необхідно мати здатність зберігати об'єктивність і не концентруватися на дрібних деталях обговорення. Моя мета як тренера – допомогти учням почати працювати в команді з урахуванням точки зору індивідуальної активності кожного.

   Деталі плану впровадження визначають вимоги до середовища поза класною кімнатою перед, під час та після виконання учнями проектів і забезпечують успіх навчання.

понедельник, 14 апреля 2014 г.

Модуль 9. Рефлексія.

Для того, щоб допомогти своїм учням стати самоспрямованими в навчанні та задовольнити різноманітні потреби учнів небхідно  перейти до процесу навчання, що будується навколо потреб учнів, вимагає адаптації і з боку учнів, і з боку вчителів.Я як вчитель маю працювати з учнями, щоб допомогти їм розвинути навички самоспрямованості. Також потрібно диференціювати навчання у чотирьох напрямках:
  •  За змістом;
  • За  процесом;
  • За результатами;
  •  За навчальним середовищем.

понедельник, 7 апреля 2014 г.

Модуль 8. Рефлексія.

    Цей модуль допоміг мені зрозуміти що ж означає поняття "оцінювання, зосереджене на потребах".
Важливою метою шкільного оцінювання на сьогодні є поліпшення навчання та інформування про хід навчання учнів. Оцінювання не є одноразовою подією, а скоріше безперервним процесом упродовж виконаннями учнями проекту. Оцінювання початкових знань та навичок (оцінювання навчальних потреб учнів) та оцінювання впродовж всього виконання проектів лежить в основі оцінювання проектного навчання та забезпечують для учнів можливість продемонструвати свої знання багатьма способами.       Таке оцінювання стає інструментом для вдосконалення та зростання, радше ніж тестування інтелектуальних здібностей та знань щодо засвоєних фактів. Завдяки оцінюванню, яке стає складовою викладання навчальної теми, вчителі більше дізнаються про потреби своїх учнів і можуть коригувати процес викладання з метою покращення досягнень учнів.  
     Оцінювання при навчанні за допомогою методу проектів повинно бути сплановано так, щоб:

         1) використовувати різноманітні стратегії та засоби оцінювання
         2) вести оцінювання впродовж всього навчального циклу
         3) надавати можливість кількісно оцінювати важливі навчальні цілі для теми
         4) залучати учнів до процесу оцінювання

      З метою залучення учнів до процесу оцінювання вчителі повинні забезпечити  учнів наступним:

         - чіткими критеріями оцінювання до початку виконання проектів
         - моделями та інструкціями для високоякісної роботи
         - можливостями для здійснення моніторингу (відслідковування ходу) власного просування            учнів у навчанні
         - засобами надання конструктивного зворотного зв’язку іншим учням та можливостями                отримання оціночної інформації від інших учнів для того, щоб покращити свою виконану            
роботу і діяльність
         - надати достатньо часу для представлення результатів та поліпшення процесів і продуктів
         - підтримкою для формування учнями власних нових завдань для їх майбутнього навчання 

понедельник, 31 марта 2014 г.

Модуль 7. Рефлексія.

Цей модуль допоміг оцінити мені складність виконання завдань дослідження з точки зору учнів та краще спланувати їх діяльність у проекті. Зміст завдань не повинен бути занадто складним, має враховувати рівень базових знань учнів, враховувати диференціацію змісту навчання.
                                           
        Планування та робота над створенням учнівських продуктів допоможе мені знайти відповіді на основні запитання до проекту, осмислити, як і де можна продемонструвати володіння навичками 21 століття та навичками мислення вищого рівня,  показати звя'зок проекту з реальним життям та як ефективно використати ІКТ.   Використання певної ІК-технології базується в першу чергу на її сильних сторонах у підтримці змісту й реалізації навчальних цілей, поставлених у проекті: презентації - для усних виступів, які будуть підсилені використанням зображень, схем, діаграм тощо; публікації - письмового спілкування на основі використання тексту, підсиленого зображеннями, схемами, таблицями тощо; вікі - для письмового повідомлення, яке буде розміщатися в Інтернеті і яке зможуть редагувати інші користувачі; блоги - для ведення онлайн-щоденників та інтерактивного обговорення певних питань.
         Зміна ролей корисна тим, що сам вчитель оцінює і час виконнання, і складність питань, і рівень володіння та викоритання ІКТ. Сворюючи завдання стає зрозумілим чи буде досягнута мета, чи чітко поставлнені цілі. Думаю це допоможе мені у реалізації навчальних проектів.

понедельник, 24 марта 2014 г.

Модуль 6. Рефлексія.

Цей модуль допоміг мені поміркувати про те, які зміни може внести використання сервісів Веб 2.0 щодо спілкування та співпраці у навчання моїх учнів, а саме:
  • допомагати учням, які мають питання з теми дослідження, недостатньо організовані, пропуситили частину занять, але бажають приймати участь у проекті;
  • організовувати роботу учнів по корегуванню контенту, створеного іншими учасниками групи, критично оцінювати власні ідеї та ідеї інших на ресурсах для спільної роботи - вікі-статтях;
  • здійснювати аналіз очікувань учнів від роботи в проекті, належним чином ставитись до їхнього бажання/небажання працювати у проекті, проаналіувазти та врахувати їх рівень обізнаності з технологіями веб 2.0 тощо.

Проте, я вважаю, що активне використання учнями Інтернету має певні ризики. Інтернет називають всесвітнім звалищем, кожна дитина може зіткнутись в мережі з певними небезпеками (порнографія, пропаганда насильства, суіциду, радикальнпих угруповувань тощо. Чи не будуть вони, замість того, щоб редагувати вікі-статтю, створену однокласниками, переглядати варіанти самогубства та набиратись життєваго досвіду на сайтах для дорослих? Ці питання я часто ставлю собі та колегами, однак поки що не можну знайти ефективного способу створити безпечне середовище для дитини в мережі.


понедельник, 17 марта 2014 г.

Модуль 2. Рефлексія.

Модуль 2. Рефлексія.

Цей модуль допоміг мені проаналізувати переваги використання методу пректів, а саме:
при використанні методу проектів у навчальному процесі, учні краще залучаються до вивчення теми тому, що проекти стосуються їх реального життя. Також метод проектів дає змогу навчатися учням на більш глибокому рівні, використовуючи наукові концепції та вдосконалювати навички з вирішення проблем.

На мою думку, найголовнішою перевагою є те, що метод проектів формує в учнів загальноосвітні вміння і навички такі як:

1.     Рефлексивні вміння
2.     Пошукові (дослідницькі) уміння
3.     Уміння й навички роботи в співробітництві
4.     Менеджерські вміння й навички
5.     Комунікативні вміння
6.     Презентаційні вміння й навички

Опрацювавши даний модуль, я систематизував свої знання про навички 21 століття, метод навчальних проектів та інших інноваційних педагогічних технологій. Також я ознайомився з прикладами портфоліо, шаблон вивчення плану теми та форми оцінювання портфоліо. Найбільше мені сподобалося в даному модулі створювати публікацію про метод проектів. З даного модуля я зрозумів, що метод проектів є невід’ємною частиною навчального процесу. Адже саме при виконанні дослідницьких проектів в учнів формуються навички і вміння планувати власну діяльність, ефективно спілкуватися, вирішувати проблеми, приймати виважені аргументовані рішення та демонструвати свої знання і вміння цільовій аудиторії.